Testmethode
Topics
switcher
Beproevingsmethode

Een nieuwe en vereenvoudigde methode voor de analyse van vetzuurprofiel in het bloed zonder lipide-extractie is ontdekt. Deze nieuwe methode, die gebruikt maakt van druppels bloed uit een vingertop (zie foto hieronder), is vergeleken met de conventionele methode van lipide-analyse op basis van de intrekking van veneus bloed.

Volledige lineariteit in de gaschromatografische reactie van 11 afzonderlijke vetzuren wordt gehandhaafd van C14 tot C24 pieken bij een toenemende monstergrootte in het bereik van 15-75 mcg. Deze nieuwe methode voor de analyse van het vetzuurprofiel in het bloed is goedgekeurd voor voedingsstudies.

Het vetzuurprofiel van bloedlipiden weerspiegelt vetinname en studies hebben aangetoond dat dit profiel sterk gerelateerd is aan de gezondheidstoestand. Dit komt omdat het bloedlipidenprofiel de typen vetten vertegenwoordigt die uw lichaam in alle cellen en weefsels moet opbouwen, waaronder celmembranen.

Daarom is deze nieuwe methode voor de analyse van het vetzuurprofiel in het bloed van toepassing op voedingsstudies. De 11 vetzuren zijn: Palmitinezuur (PA), stearinezuur (SA), oliezuur (OA), linolzuur (LA), alfa-linoleenzuur (ALA), gamma-linoleenzuur (GLA), dihomoGamma-linoleenzuur (DHGLA), arachidonzuur ( AA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA), docosahexaeenzuur (DHA).