Test módszertan
Topics
switcher
Test módszertan

Egy új egyszerűsített módszert használunk a vérzsírok aránynak meghatározására (anélkül, hogy a zsírokat kiválasztanánk). Ezt a módszert a vizsgálatok során ugyanolyan pontosságúnak mérték, mint a vénás vérből vett mintákat. Ennek az új módszernek köszönhetően elegendő az ujjbegyből vett néhány csepp vér (ahogy azt az alábbi kép is mutatja), amelyet száradást követően lehet is elemezni.

Teljes linearitás figyelhető meg a gázkromatográfiás eredményén 11 önálló zsírsav esetén a C14 – C24 közötti tartományban, amelyet egyre nagyobb minta halmaz igazol a 15-75 mcg tartományban. A zsírsav profil elemzés ezen új módszertana már elfogadott a táplálkozástudományi kutatásokban.

A vérzsírok zsírsav profilja tükrözi a bevitt zsírok mennyiségét és minőségét, és tanulmányok igazolják, hogy ennek eredménye erősen összefügg az egészségi állapottal. Ez annak köszönhető, hogy a zsírsav profil azt mutatja, hogy a szervezet milyen zsírokból tud építkezni a sejtekben és szövetekben, ideértve a sejthártyát is.

Így az elemzés ezen új módszere használható táplálkozástudományi kutatásokban. A 11 zsírsav, amelyet elemezni lehet: palmitinsav (PA), sztearinsav (SA), olajsav (OA), linolsav (LA), alfa-linolénsav (ALA), gamma-linolénsav (GLA), dihomo-gamma-linolénsav (DHGLA), arachidonsav (AA), eikosapentaénsav (EPA), docosapentaénsav (DPA), docosahexaénsav (DHA).